VAZ O PRAVDI - Dobrača, Kasim (Novi Muallim, 2017)
Vjersko-prosvjetni rad i obrazovni proces u džamijama odvijao se kroz nekoliko različitih oblika. Hutba (službeni govor) i vaz (opće predavanje) bili su najčešći oblici prosvjećivanja. U Bosni i Hercegovini decenijama se njegovala, čuvala i prakticirala forma vaza kao legitimna forma vjersko- prosvjetnog rada. Ovdje donosimo dvije vrste vaza: muderrisa Kasim ef. Dobrače, održan u Carevoj džamiji u Sarajevu, u mjesecu ramazanu 1975. godine, te ramazanski vaz pod nazivom Post je takva i štit, muderrisa Zijad ef. Ljevakovića, direktora GHB medrese i dugogodišnjeg vaiza Begove džamije u mjesecu ramazanu.