JOŠ NISMO „PROVARILI“ NOVI IMIDŽ MLADIH LJUDI: Intervju s prof. dr. Adnanom Silajdžićem - Silajdžić, Adnan; Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2017)
U ovom intervjuu prof. dr. Adnan Silajdžić obrazlaže reorganizaciju i reformu studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, odgovarajući istovremeno na kardinalno pitanje o kvaliteti odgojno-obrazovnog sistema unutar Islamske zajednice u BiH, njegovih ustanova i institucija, ali i pojave vaninstitucionalnih najčešće retrogradnih oblika islamskog odgoja i obrazovanja koje imami i profesori teologije katkada nekritički podržavaju. Šta će za Fakultet islamskih nauka značiti usaglašavanje s Bolonjskim procesom? Šta su prednosti i nedostaci ovog procesa? Ova i slična pitanja dr. Silajdžić razmatra u okviru šireg uvida u mentalne odlike novih generacija tehnološke biti duha vremena.