KONSTRUKCIJA NACIONALNOG IDENTITETA U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ KNJIŽEVNOSTI - Kunić, Mirsad (Novi Muallim, 2017)
UDK 821.163.4(497.6).09-3:398 Svojevremeno je Alois Schmaus bošnjačku usmenu epiku nazvao Pepeljugom južnoslavenske usmene tradicije; on ju je vidio kao posljednju u nizu, neželjenu i omraženu u svom užem, ali željenu i traženu u širem okruženju. Možda bi se ta zgodna metafora mogla proširiti i na identitarni plan, jer i Bošnjaci kao narod u procesu nacionalne identifikacije dolaze posljednji u nizu, sa istim ili sličnim relacijama prema užem i širem okruženju, premda će mnogi reći da taj proces kod njih još uvijek traje. To nije slučajno, jer je znano da je u tom procesu jednu od ključnih uloga odigrala (a kod Bošnjaka i danas igra) upravo usmena epska tradicija, zahvaljujući ulozi koju su joj namijenili još njemački romantičari.