POSLJEDICE JEZIČKE INTERFERENCIJE U GOVORU BOSANSKIH ISELJENIKA U NJEMAČKOJ - Burnić, Hatidže (Novi Muallim, 2022)
Ovim radom se želi ukazati na negativni utjecaj njemačkog jezika na maternji, bosanski jezik kod bosanskih iseljenika u njemačkim gradovima, te negativne posljedice koje su između ostalog rezultat različitih shvatanja centralne uloge maternjeg jezika. Glavni cilj rada je prikazati koji stepen znanja bosanskog jezika dostiže jedna grupa djece koja je završila osnovnu školu u njemačkim gradovima, gdje se isključivo odvijala nastava na njemačkom jeziku, te ispitati kakav je njihov stav prema njihovom maternjem jeziku i kolika je njihova želja da nauče bosanski jezik. Također se namjerava ukazati na potrebu pronalaženja preventivnih mjera kako bi sačuvali bosanski jezik kod novih generacija djece bosanskog porijekla.