HAFIZ SEJJID ZENUNOVIĆ (1875 - 1932): 80 GODINA OD PRESELJENJA NA AHIRET - Arnautalić, Mirsad (Novi Muallim, 2022)
Navršilo se punih 80 godina od kako je na ahiret preselio jedan od velikih alima. Naime, riječ je o hafizu Sejjdu Zenunoviću, rodom iz Koraja. Iako nije proživio lagan, niti dug život, hafiz je ostavio neizbrisiv trag poslije sebe i to na više polja. Ono što je na prvom mjestu i nezaobilazno jeste njegov prijevod Kur’ana a.š. na bosanski jezik, koji je jedan od rijetkih. Iako nije sačuvan i objavljen u cjelosti, postoji sasvim dovoljno materijala da bi se mogao izučavati stil i način hafizovog prevođenja, kao i uvid u hafizovo, mogli bismo kazati, odlično poznavanje arapskog jezika. Hafiz se bavio pisanjem i drugih djela, kao i pisanjem poezije. Ono što je također nezaobilazno jeste i originalni mevlud kojega je napisao ovaj veliki alim svoga vremena, a među alhamijado mevludima, poema Sejjida Zenunovića je najoriginalnija. Stoga, svojim djelima i radom, ovaj veliki alim nam je ostavio u amanet obavezu izučavanja i sjećanja, kako na njega samoga, tako i na njegova djela.