ŠKOLOVANJE ŽENA U ISLAMSKOJ TRADICIJI - Hurić-Bećirović, Remzija (Novi Muallim, 2022)
Školovanje je važno za svakog pojedinca, bez obzira na njegovu religijsku pripadnost, boju kože, naciju, spol. Pitanje školovanja i učenja spominje se u prvim riječima Kur’ani-Kerima. U islamu je veoma bitno obrazovanje i muškaraca i žena i spada među najvažnije segmente života. U radu Školovanje žena u islamskoj tradiciji, riječ je o školovanju žena muslimanki od vremena posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., pa sve do obrazovanja žena u savremenom dobu. Cilj rada jeste analizirati i istražiti koliko se žena muslimanka školovala/školuje, u kakvim uvjetima, koje i kakve je pozicije imala/ima u odgojno-obrazovnim i drugim institucijama, koliko je prisutna u njima i sl. Što je muslimanka školovanija, trebala bi biti i obrazovanija i odgojenija, a sve to ukazuje na pozitivan utjecaj na njenu ličnost, porodicu, pa i cijelo društvo. Rad se sastoji iz više dijelova - nakon uvoda slijedi: Islamsko obrazovanje/školovanje, Obaveza školovanja muslimanki, Obrazovanje muslimanki u vrijeme Muhammeda, a.s., Obrazovanje muslimanki po završetka objave Kur’ana, Stagniranje školovanja muslimanki, Školovanje muslimanki današnjice.