OBNOVA I REFORMA U DISKURSU HUSEIN EF. ĐOZE - Babajić, Damir (Novi Muallim, 2022)
Reformistički pokreti u islamskom svijetu reflektirali su se i na tlu Bosne i Hercegovine, prije svega putem naših studenata gdje su u značajnoj mjeri utjecali i na promjenu toka islamske misli kod nas. U životu bosanskohercegovačkih muslimana došlo je i do promjene odnosa u reinterpretaciji islama sa tradicionalistickih na modernističke obrasce, a samim tim dolazi i do promjene u načinu njegove primjene. Smjena kulturno- civilizacijskog kruga izaziva turbulencije unutar bošnjackog korpusa gdje u takvim okolnostima preovladavaju reformističke ideje, uglavnom u drugoj polovini XX stoljeća. U društveno-političkom ambijentu socijalizma ideje vjerskog modernizma su jedino bile moguće, a njen glavni protagonista Husein ef. Đozo s pozicije vjersko-prosvetnog referenta Vrhovnog islamskog starješinstva davao je tim idejama prihvatljiva tumačenja islamskih propisa, pogotovu u davanju islamske legitimacije pojedinim društveno-političkim, pa i vjerskim akcijama unutar IVZ-e koje su se provodile u muslimanskim sredinama, prije svega stvaranje zemljoradničkih zadruga, akcija zekata i sadekatul-fitra i dr. Preovladava mišljenje da osnovne izvore islama treba tumačiti u svjetlu ljudskih potreba putem idžtihada. Stoga će se unutar ovog naslova pokušat ukazati na Đozino poimanje obnove i reforme, budući da je bio zagovornik obnoviteljskog i reformatorskog mišljenja u islamu kod nas.