MEĐUSOBNO UPOZNAVANJE I DOBRA DJELA - Džilo, Hasan (Novi Muallim, 2017)
UDK 28-1 28-254 U ovom eseju autor razmatra značenje 13. ajeta kur’anske sure Hudžurat, kao i njegovu recepciju u savremnim diskursima, a u hermeneutičkom ključu tumačenja ovog ajeta Huseina ef. Đoze, koje je iznosio studentima na predavanjima tefsira na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu. Autor se kritički odnosi prema onim čitanjima ovog kur’anskog ajeta koja gube iz vida njegov završetak. U takvim se čitanjima međusobno upoznavanje o kojem je riječ u ovom kur’anskom ajetu svodi na osvajački, utilitaristički i hegemonistički koncept i projekat. Stoga autor naglašava važnost kraja kur’anskog ajeta u kojem je poentirana etička i duhovna dimenzija susretanja u otvorenosti prema zajedničkoj duhovnoj dimenziji čovječanstva, bez koje nema približavanja među različitim kulturama.