ZAŠTO JE SRUŠEN TAKVIM BOSANSKI? - Sušić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
Tekst se bavi stručnim i kritičkim propitivanjem validnosti fetve o promjeni datuma Arefata koja je donesena u oktobru mjesecu prošle godine. Pomenutom fetvom je preinačen datum Arefata u odnosu na ranije objavljen datum u Takvimu Rijaseta Islamske zajednice. Autor zastupa i obrazlaže stav da je sporna i indikativna odluka o rušenju bosanskog Takvima svjesno i namjerno donesena mnogo prije donošenja odluke saudijske uleme kada će biti Arefat prošle godine. U tekstu je iznijet i kratak historijski pregled brojnih diskusija uleme o načinu utvrđivanja islamkog kalendara. Kao poseban prilog razumijevanju suštine suprotstavljenih gledišta o ovom pitanju autor je prikazao i semantičke i tefsirske varijante različitog čitanja ključnih pojmova iz kuranskog ajeta koji govore o mlađaku i početku mjeseca ramazana.