JEDINSTVEN KALENDAR ZA CIJELI MUSLIMANSKI SVIJET - INTERES UMMETA - Ljevaković, Enes (Novi Muallim, 2022)
I tradicionalna i astronomska metoda utvrđivanja početka ramazana su po mišljenju autora teksta prihvatljive i za praktično pravne propise dovoljno pouzdane. Obje metode su rezultat ljudske procjene i idžtihada i samim tim nisu apsolutno pouzdane. Svi racionalni razlozi: preciznost, izvjesnost i predvidivost su na strani astronomskog računanja. Autor teksta također tvrdi da ogromna većina muslimanskih zemalja prihvata odstupanje od vlastitog kalendara i usaglašavanje istog sa eventualnim naknadnim odlukama o usaglašavanju sa izmjenjenim datumom Arefata. Takav postupak nije okrnjio legitimitet i autoritet Islamske zajednice iako je uzrokovao stanovitu nelagodu, zbrku i zapitanost. Kao moguće dugoročno kvalitetno rješnje ovog problema autor predlaže formiranje tijela eksperata koje bi izradilo jedinstven kalendar za cijeli islamski svijet.