RETORIKA U KONSTITUTIVNIM IZVORIMA ISLAMA - Šljivo, Meho (Novi Muallim, 2022)
Tekst razmatra ključne odlike retoričkog stila Časnog Kur'ana. Tekstaulnom analizom kur'anskog teksta uočava se afirmacija retorike kao vještine komunikacije, ne samo na razini stvorenog i materijalnog, nego i na nivou dva različita ontološka stadija: transcedentnog i materijalnog. Autor ukazuje na ekspresivnu funkciju kur'anskog jezika kojeg karakteriše semantičko bogatstvo, relativna frekventnost metafore, polisemija izraza, dualistički stil kur'anskog pripovijedanja. Pomenute konstitutivne elemente retorike Časne Objave autor sagledava u korelaciji i komparaciji sa savremenim komunikološkim teorijama o retorici.