ČETIRI BILJANSKE DŽAMIJE - Sulejmanović, Šefko (Novi Muallim, 2022)
Prva džamija u naselju Biljani, općina Ključ, izgrađena je još u periodu vladavine Osmanlija na našim prostorima, u mahali Osmanovići. Služila je svojoj svrsi sve do 1938. godine kada je nedaleko od ove džamije izgrađena druga džamija u mahali Ćehići. Treća džamija izgrađena je nešto niže u mahali Džaferagici 1964. godine. U vrijeme posljednje agresije na BiH, 10. jula 1992. godine, džamija je zapaljena, a zatim minirana. Povratkom mještana na svoja prijeratna ognjišta 1996. godine došlo je do revitalizacije života u ovome džematu. Već slijedeće godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove, četvrte po redu džamije u Biljanima. Nova džamija, s bogatim pratećim sadržajima, svečano je otvorena 10. jula 2011. godine. Ujedno, toga dana obilježena je i devetnaesta godišnjica stradanja Bošnjaka u Biljanima. Na području Ključa i njegove okoline Biljani opravdano nose oreol mjesta gdje se najdosljednije njeguje vjera i tradicija. U prilog navedenom govori i podatak da je ovaj džemat u prošlosti iznjedrio veliki broj ugledne uleme. I danas je tako.