100 GODINA UDRUŽENJA ILMIJJE / GLASILA UDRUŽENJA - IZBOR TEKSTOVA - Redakcija, -izbor (Novi Muallim, 2022)
28. septembra 2012. godine obilježen je jubilej stogodišnjice postojanja Udruženja ilmijje, koje je formirano kao staleško udruženje vjerskih službenika prvenstveno imama, hatiba i muallima, zatim muderrisa i vjeroučitelja/ica, te onih koji prihvataju programske ciljeve Udruženja. Tokom cijelog stoljeća u različitim periodima Udruženja ilmijje je izdavalo svoja glasila: Muallim, Misbah, Jeni Misbah, El-Hidaje, Takvim, Preporod, Muallim (drugi period), te Novi Muallim (treći period) koji je takođe kao časopis Udurženja ilmijje pokrenut 2000. godine. U povodu stogodišnjice Udruženja ilmijje u ovom broju donosimo izbor tekstova objavljenih u glasilima Udruženja. S obzirom da smo izbor tekstova iz Muallima (sva tri perioda) već ranije objavili u Novom Muallimu broj 44., u ovom izboru Muallim je izostavljen. Transliteraciju tekstova iz Misbaha i Jeni Misbaha, koje ovdje objavljujemo, s arebice na latinicu sačinio je Avdija Hasanović.