OSNOVNI STUBOVI NASROVE TEOLOGIJE PRIRODE - TEMELJNE ODREDNICE - Šahinović, Rifet (Novi Muallim, 2022)
Ovaj tekst vezan je za osnovne stupove Nasrove teologije prirode kroz slijedeće pojmovlje: ekologija, ekološka kriza – duhovna oboljelost, islamski diskurs o ekologiji, priroda kao natura naturata i natura naturans, religija- Objava-razum. Sve tradicionalne kozmološke nauke, bez obzira na to da li su crpljene iz vrela samih religija ili ne, u svakom prirodnom fenomenu vide Božiju datost koja je po svom sadržaju sveta. Sa druge strane, moderna civilizacija se pojavljuje kao osporavatelj svake, a posebno religijske tradicije. Tradicija za profesora Nasra predstavlja korijenje jedinstvenog stabla s bogatim granama tog duhovnog, intelektualnog i kulturnog iskustva jednog naroda.