KRATAK PREGLED KODIFIKACIJE HANEFIJSKE PRAVNE DOKTRINE I OSMANLIJSKIH KANUNA: NASTANAK I RAZVOJ - Kavazović, Husein (Novi Muallim, 2022)
Autor u ovom radu pokušava u kratkim crtama ostvariti uvid u glavne tokove formalne kodifikacije (al-tadwin) posredstvom koje se očuvala hanefijska doktrinarna pravna misao. U radu su navedena najznačajnija imena, koja su poticala i realizirala projekat kodifikacije hanefijskog pravnog nasljeđa. U radu je istaknuto zalaganje’Abdullaha ibn Muqaffe na državnoj kodifikaciji islamskog prava, te rad Muhammada Shaybania na kodifikaciji hanefijske pravne doktrine, nastanku i razvoju pravnih zbornika i zbirki fetvi. Ukratko je navedena i administrativna kodifikacija kanuna u Osmanlijskoj carevini i pojava Majalle. U radu se želi ukazati i na nastanak i razvoj pravne misli hanefijskog mezheba, koji je dugi niz stoljeća važio kao zvanični, a čija pravna doktrina je imala ulogu pozitivnog prava u većini islamskih zemalja.