RELIGIJA I POLITIKA U BOSANSKOHERCEGOVAČKIM PRIJEPORIMA - Neimarlija, Hilmo; Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
U ovom intervju dr. Hilmo Neimarlija pokušava navesti osnovne koordinate u razumijevanju politike i religije i njihovog međusobnog odnosa. U uvjetima bosanskohercegovačke zbilje ovi odnosi su kompleksni i često se odvijaju na vrlo prizemnim, banalnim razinama. Manipulira se religijom, ali i politikom. U oba slučaja nanosi se šteta: društvenom životu – kada se uzurpiraju tuđa prava i dobra, religiji – kada se vrše ataci na javnost mahanjem zastavama vjere u ime vlastitih prozaičnih, dnevnopolitičkih interesa. Također, u okviru ovog intervjua dr. Neimarlija razjašnjava konstrukciju „politički islam“ u kojoj je sadržana politička manipluacija islamom od strane neokolonijalnih sila.