KIŠNA PUSTINJA - Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
Ovaj esej govori o različitim aspektima koje zauzima kiša u simboličkom univerzumu ljudskog života. Raspon tih značenja je veoma širok i proteže se od značenja blagodati do značenja kazne, a između je locirana percepcija kiše na selu i u gradu, u sušnim i kišnim predjelima, u davnoj historiji i savremenom, otuđenom svijetu. Literatura svjedoči o ljudskoj zadivljenosti iskonskim fenomenom kiše. Kur’an neprestano pominje kišu kao očiti primjer Allahove, dž. š, blagodati. Ljudska nafaka je sadržana u kiši, u njenom intezitetu ili odsustvu. Kiša poziva na zahvalnost Bogu.