KOMENTAR NACRTA AMANDMANA NA USTAV ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI - Karić, Amir (Novi Muallim, 2022)
U tekstu se iznose, argumentiraju i komentarišu primjedbe na nacrt amadmana na Ustav islamske zajednice. Pored ostalog, primjedbama se predlažu sljedeće izmejene: nacrt amandmana o promjeni ustava treba utvrditi Sabor na prijedlog ustavno-pravne komisije, odluka o donošenju ili promjeni Ustava je valjana ako za nju glasa najmanje dvije trećine od ukupnog broja sabornika, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Također se insistira na tome da se određeni amandmani jezički preciziraju i formuliraju na sljedeći način: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini jedna je jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini. Reisul- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavlja vjersko jedinstvo islamskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i islamskih zajednica Bošnjaka u dijaspori. Primjedbe na amandmane V, XII, XVI, XVIII, XIX, XXI, XXXVI odnose se na odgovarajući broj domaćinstava za formiranje novog džemata, preispitivanje svrhe dvostrukog članstva muftija u Rijasetu i vijeću muftija, neslaganje sa prijedlogom ukidanja institucije zamenika Reisu-l-uleme i drugo. * Ovaj tekst je za publikovanje prilagođena verzija izlaganja na Raspravi o Nacrtu amandmana koja je održana u Sarajevu 22. 02. 2012. godine u organizaciji Glavnog odbora Ilmijje.