IDEJA MULTIKULTURALIZMA - NOVA SVJETSKA KULTURA - Hodžić, Dželaludin (Novi Muallim, 2022)
Bez obzira kako pobliže određujemo multikulturalizam, da li kao ideju, koncept ili novu političku teoriju (da navedemo samo neka određenja koja se mogu naći u literaturi) radi se o značajnom diskursu za razumijevanje aktuelnih društvenih odnosa. Značaj pojma, odnosno, novi pristupi koji se danas nude pod multikulturalizmom ogledaju se i u temama, pitanjima i dilemama koje nastoji da (re)definira. U tom smislu, u fokusu multikulturalizma jesu kultura, identitet, pripadanje, pravda, ljudska prava... odreda, dakle, velike i značajne teme čovječanstva. Povijest čovječanstva i društvenih odnosa, svakako, te teme razumije i tretira i prije multikulturalizma. Međutim, događaji i procesi svjetskih razmjera poput postkolonijalizma, reafirmacije nacionalnih manjina, intenzivnih migracija pa do sveprožimajuće globalizacije traže novo preispitivanje i redefiniranje pojmova kulture, identiteta, pripadanja, predstavljanja i konkretne mehanizme koji će omogućiti realizaciju novog koncepta i novih definicija. Multikulturalnost je povijesna činjenica i nije nova po sebi, nova je njegova istaknutost i globalna dimenzija rasprave koja se vodi s pozicija promoviranja ideje ali i njenog osporavanja.