FENOMEN I SADRŽAJ NASILJA - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2016)
UDK 343.55:28 Svako etičko učenje utemeljeno je na pitanjima o dobru i zlu, naredbi i zabrani, slobodi i odgovornosti, mogućnosti i dužnosti i pravu i obavezi. U ovom radu autor piše o fenomenu i sadržaju nasilja, fokusirajući se na izvore zla i nasilja prvenstveno iz perspektive učenja islama. Etika izvedena iz islamskog učenja zagovara svetost nepovredivosti života, pravdu i jednakost. Zaborav Boga, udaljavanje od Boga, a približavanje šejtanu neumitno vodi ka samodestrukciji, negaciji vrijednosti, principa, nepravdi i nasilju nad drugima, neredu i ugrožavanju prirode. Na temelju izvora Islama, Kur’ana i Hadisa, muslimani vjeruju i svjesni su, kako god ljudi Boga zvali i imenovali, On je Jedan te Isti, svi smo samo Njegova ravnopravna stvorenja, svi se samo Njemu vraćamo i samo pred Njim račun polažemo. Kao što nema našeg i njihovog, nego Jednog Jedinog Boga, tako nema naših i njihovih lopova, kriminalaca, nepravednika, nasilnika, zločinaca, zlikovaca, lažova, seksualnih manijaka, nego postoje samo lopovi, kriminalci, nepravednici, nasilnici, zločinci, lažovi i pljačkaši. Izvori i arhetipi zla i nasilja su na šejtanskim izvorima utemeljene misli, ideje, ideologije, koncepti, teorije, doktrine i dogme koje se pozivanjem na Allaha pokušavaju legitimirati, legalizirati i regularnim učiniti.