IMPLIKACIJE GLOBALNOG PROCESA SEKULARIZACIJE - Al-Attas, Syed Muhammed; Latić, Džemaludin (Novi Muallim, 2001)
Syed Muhammad al-Naquib al- Attas (1931., Bogor na Javi) savremeni je malajski naučnik, univerzitetski profesor, pisac i islamski aktivist. ( Njegovu biografiju i bibliografiju čitalac može pronaći u Glasniku, 3-4, 2001., u tekstu Dr. Wan Mohda Nor Wan Dauda, u prijevodu Enesa Karića.) Tekst koji slijedi preuzet je iz Attasove knjige Islam and Secularism (ABIM, Kuala Lumpur, 1978.). Naslov i međunaslovi prevodiočevi. Odabir ovoga teksta uslijedio je iz više razloga, koji se, manje-više, vežu za naše poglede o kur'anskoj pedagogiji koje smo iznijeli u prošlom broju ovog časopisa. Prema Attasovim riječima, sekularizam, kao religija i ideologija, nastao je na Zapadu i zapadnjačko je iskustvo koje ima utjecaja i na islam i muslimanske sredine i za njih su "najpoučniji." U našim uvjetima, sekularizam se javlja u "jednostavnim oblicima" i u enormnom opsegu. Uprošćeno, on predstavlja onaj pogled na svijet koji ne vidi ili zanemaruje njegove duhovne temelje, koji Objavu ne mora poricati, ali je neizostavno, fundamentalistički izbacuje iz društvenog i javnog života te, s tim u vezi, koncipira obrazovni sistem bez (u)savršene ideje o jedinom Bogu i obavezama koje čovjek ima spram Njegova Vrhovnoga Bića. Uvođenje takvoga školstva prvi je uvjet koji neminovno vodi koloniziranju muslimanskoga uma i, postepeno i posljedično, čitavog njihova života. Prijevod s engleskog: Džemaludin Latić