PREVOĐENJE KUR’ANA - Jusufi, Azmir (Novi Muallim, 2016)
UDK 28-234 Prevođenje Kur’ana kao i tumačenje njegovih plemenitih poruka, jedna je od važnijih islamskih oblasti. Ova je oblast oduvijek privlačila pažnju mnogih islamskih intelektualaca. Poruke Časnog Kur’ana bile su, a kao takve i ostale, fundamentalni izvor islama. Danas gotovo da i nema svjetskog jezika na kome nije preveden Kur’an. Cilj ovog rada jeste da se ukaže na prevođenje Plemenite Knjige – Kur’ana, o potrebi za njegovim prevođenjem na druge jezike, o značenju i vrstama prevođenja Kur’ana, o historijatu prevođenja Kur’ana, o nastanku prvih prijevoda Kur’ana, o prijevodima Kur’ana na poznatim svjetskim jezicima (engleski, francuski, italijanski, njemački, ruski, perzijski, turski, srpsko-hrvatski, albanski, itd.), o jeziku Kur’ana, o prevodivosti značenja Kur’an, te na samom kraju o stavovima eminentnih islamskih učenjaka o prevođenju Kur’ana na ostalim jezicima.