PETNAEST GODINA RADA VAKUFSKE DIREKCIJE: Stanje i perspektive s posebnim osvrtom na probleme s kojima se susreće V.D. - Zajimović, Senaid (Novi Muallim, 2022)
U tekstu su predstavljene povijesne okolnosti u kojima je nastajala i djelovala Vakufska direkcija koja je kao ustanova od posebnog interesa za Islamsku zajednicu i Bošnjake osnovana kao pravni sljednik Vakufske direkcije islamske zajednice koja je prestala sa radom 1958. godine. U tekstu su posebno razjašnjeni princip rada i upravljačka struktura Vakufske direkcije. U drugom dijelu teksta predstavljen je niz aktivnosti Vakufske direkcije koje ova institucija planira realizirati u cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg rada na promociji, zaštiti i afirmaciji institucije vakufa.