MOGUĆNOSTI USPOSTAVLJANJA VAKUFA U EVROPSKOJ UNIJI - Karčić, Fikret (Novi Muallim, 2022)
Tekst tretira pravni status vakufskih objekata u zemljama Evropske Unije. Autor ističe i bitnu razliku između vakufskih objekata namijenjenih vjerskim svrhama i vakufskih objekata koji služe opštekorisnim ciljevima. Citirajući neke odredbe iz modela Zakona o fondacijama koje služe javnoj svrsi, autor nam ukazuje na stepen sličnosti između fondacija i vakufa. Na osnovu postojeće pravne regulative u zemljama Evropske Unije kroz fondacije za opštekorisne svrhe moguće je ispuniti svrhe uvakufljenja.