SHIRIN EBADI - Ljudska prava kao jamac trajnog mira - Kristić, Alen (Novi Muallim, 2022)
Tekst je posvećen životu i djelu prve muslimanke i ujedno prve Iranke koja je 2003. godine ovjenčana Nobelovom nagradom za mir – Shirin Ebadi. Svojim znanstvenim radom i društveno-reformskim angažmanom, zorno je pokazala ne samo to da je islam s njima kompatibilan već i da može predstavljati značajan izvor inspiracije za poštivanje ljudskih prava i prakticiranje demokracije. Sjedinjujući u svom odvažnom djelovanju vjerničku i građansku odgovornost, postala je trun u oku i za religijske i za svjetovne fundamentaliste. Njezin primjer predstavlja opomenu da isključivanjem žena i religijske institucije i društvo u cjelini sami sebi otimaju polovicu (ili čak i više?) darovanih mogućnosti za učinkovito izvršenje vlastitih zadaća čemu je nužan preduvjet njihova sveobuhvatna katarza, uključujući nadasve onu u polju vlastitog odnošenja prema ženama. U ozračju ravnodušnosti, oportunizma i kukavičluka, koji prožima sve pore bosanskohercegovačkog društva, uključujući sferu intelektualnog, političkog i religijskog, pomalja se pred nama kao podsjetnik da čovjeka nije dostojno odustati i rezignirano pristati na faktično, ali i kao veliko ohrabrenje za osobno i zajedničarsko preuzimanje odgovornosti za očovječnje konkretne nam i jedine dane društveno-političke zbilje.