NE NAPUŠTAJTE SVOJ OSNOV! - Fejzić-Čengić, Fahira (Novi Muallim, 2022)
Autorica teksta podsjeća da su se sve prijelomne i važne događajnosti svete i profane povijesnosti, po Svevišnjoj odredbi, događale kao rezultat i izraz muško-ženskih i žensko-muških suštinskih, a ne formalnih spona i nadopunjavanja. Još od Ezela. Svako je historijsko vrijeme nosilo breme svoga postojanja, ali su veliki vladari uključivali velike vladarice i umne žene oko sebe da bi njihovi poslovi napredovali. Današnje vrijeme je vrlo pluralno, otvoreno za aktivnost, uključenost, participaciju. Duh ovoga vremena je sadržan u politici straha i infantilizaciji javne sfere. To su dva izrazita predznaka da je viteško-muževna strana svijeta na izdisaju. A to također znači da je to pogodan teren za veću aktivnost, uključenost, participaciju žene u većini stvari, mimo mutfaka i špajza, dužno ih respektirajući i danas. Dakako, pod uvjetom da se ne napušta osnova.