ODNOS ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI PREMA SVRŠENICAMA NJENIH OBRAZOVNIH INSTITUCIJA - Mulaosmanović-Durmišević, Behija (Novi Muallim, 2022)
Uz historijski osvrt na stanje ženske populacije uopće, a muslimanke posebno, s početka XX stoljeća i uz podsjećanje na studije o ženi iz 1976. godine autora Huseina ef. Đoze koji je u mnogim svojim pismenim i usmenim nastupima isticao da je ženi muslimanki potrebno obrazovanje jednako kao i muškarcu te da i ona treba poznavati islamske nauke i islamske propise, ali su joj otvorena i vrata za sticanje društvenih, političkih, privrednih i akademskih funkcija i zvanja, autorica nas podsjeća na statističke podatke o broju žena obrazovanih u odgojno-obrazovnim institucijama IZ u BiH koji su impozantni, ali i na nebrigu IZ i njezinih institucija prema ženskom kadru koji direktno producira.