AKHISAR U VRIJEME HASANA KAFIJE - Hafizović, Fazileta (Novi Muallim, 2016)
UDK 94(497.6 Donji Vakuf)”14/18” 929 Pruscak H.K. U ovom radu, prema relevantnim izvorima i literaturi, predstavljen je Akhisar (Prusac), mjesto u kojem je rođen a kasnije i živio Hasan Kafi Pruščak (1544–1615/16). Akhisar se dokumentovano spominje u kanun-nami Bosanskog sandžaka iz 1516. godine. Detaljniji podaci o naselju Akhisar nalaze se tek u popisima Kliškog sandžaka, kojemu je ovaj kraj priključen nakon njegovog osnivanja 1537. godine. U prvom popisu Akhisara u okviru Kliškog sandžaka iz 1550. godine, naselje je klasificirano prema važnosti uloge, najprije kao tvrđava, a zatim i varoš. 1574. godine Akhisar je upisan kao kasaba, što znači da je stekao sve uvjete za promjenu statusa iz varoši u kasabu. I nakon Kandijskog rata, dakle i nakon gubitka samog Klisa godine 1648. godine, ostao je u sastavu Kliškog sandžaka. Razvijao se i dalje kao kasaba, a posebno kao kulturno-prosvjetni centar, što posebno pokazuje djelovanje Hasana Kafije Pruščaka i drugih istaknutih učenjaka nakon njega. U namjeri preciznije identifikacije naselja gdje je Kafija radio i živio određeni period, autorica, analizirajući izvore s jednakom pažnjom predstavlja i lokalitet Nevabad/Novasel, i zaključuje da je Hasan Kafija zapravo, djelovao i u Novaselu/Nevabadu, odnosno današnjem Donjem Vakufu.