MEMORIJA ILI ANTIMEMORIJA: Problematika očuvanja memorije porušenih objekata u poslijeratnoj obnovi spomenika kulture Bosne i Hercegovine - Hadžihasanović, Amra (Novi Muallim, 2022)
U radu želimo otvoriti pitanja koja se odnose na već prepoznatljivu pojavu izgradnje novih objekata na mjestima gdje su evidentirani ostaci starih i to na način da se nova arhitektonska rješenja ne naslanjaju na izvorni oblik objekta već predstavljaju samovoljne interpretacije koje su zadržale samo ime originala. Iako ovu pojavu namjeravamo promatrati kroz neke primjere obnove islamske sakralne arhitekture koja je djelimicno ili potpuno devastirana u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ona se istovremeno odnosi i na cjelokupno graditeljsko naslijee Bosne i Hercegovine kako sakralne tako i profane arhitekture koja je devastirana na istovjetan način. Fenomen očuvanja memorije devastiranih objekata namjeravamo promatrati kroz pozitivne i negativne primjere njihove obnove. Kao paradigmatičan primjer ove devijacije navest ćemo već poznati slučaj tzv. obnove Turhan Emin-begovu džamiju u Ustikolini i Aziziju džamiju u Bosanskom Šamcu, dok su pozitivni primjeri pristupa obnovi, na koje želimo ukazati, primjer faksimilske obnova korpusa Ferhadije džamije u Banjoj Luci i svih obnovljenih džamija u Stocu koje su do temelja porušene u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992- 1995. godine.