DAHLAB PROTIV ŠVICARSKE: PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA U STRAZBURU: DAHLAB PROTIV ŠVICARSKE (Aplikacija br. 42393/98) - Kovačević, Emir (Novi Muallim, 2022)
Presuda Dahlab protiv Švicarske govori o učiteljici koja je dobila otkaz zato što je nosila islamsku mahramu. Ona je pokrenula postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (u nastavku SUD) koji je donio konačnu odluku 15. februara 2001. god. da Švicarska nije prekršila čl. 9 Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama . U ovom radu autor predstavlja okolnosti slučaja s kratkim sažetkom presude, te ocjenu Suda.