AL-BIRUNI I NJEGOVI RADOVI IZ FIZIKE - Muratović, Maksuda (Novi Muallim, 2022)
U ovom radu autorica predstavlja Al-Birunija, znanstvenika koji se smatra najoriginalnijim i najdubljim islamskim znanstvenikom iz područja prirodnih znanosti. Rođen je u Kathu u današnjem Uzbekistanu. Napisao je preko 140 naučnih djela iz raznih naučnih disciplina: od astronomije, mehanike i geometrije, pa do historije i fikha. Smatra se utemeljiteljem nauke o geodeziji. Iz velikog opisa al-Birunijevih djela, u ovom radu su opisana njegova istraživanja iz hidrostatike i ukratko objašnjeni neki radovi iz fizičke geografije.