VREDNOVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA U VJERONAUČNOJ NASTAVI - Imamović, Amra (Novi Muallim, 2022)
Nastava je jedinstven odgojno-obrazovni proces koji se odvija u tri etape: planiranje i programiranje, realizacija/izvođenje i vrednovanje. Jedna od najosjetljivijih i najzahtjevnijih nastavnih etapa jeste vrednovanje. Međutim, koliko god bilo osjetljivo i zahtjevno, vrednovanje je u nastavi ne samo neizbježno već i nužno. Obrazovanje kao intencionalno organizirano, sistematsko učenje usmjereno je na postizanje spoznajnih i odgojnih ciljeva. Zato se mora provjeriti jesu li i u kojoj mjeri postignuti. U nastavi stoga nije upitno treba li vrednovati nego kako vrednovati da bi to vrednovanje imalo odgojnu funkciju, te da bi poslužilo svojoj svrsi, a to je promicanje i napredovanje učenika.