MUSLIMANSKI PRAVNICI I „KVARENJE VREMENA“: INSTRUMENTI USKLAĐIVANJA PRAVA I STVARNOSTI U FIKHU - istraživačka bilješka - Karčić, Fikret (Novi Muallim, 2022)
Kako usaglasiti normu i stvarnost je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava svaki pravni sistem. Islamsko pravo se sa ovim problemom sučilo u doba dekadense, kada su muslimanski pravnici uvidjeli teškoću tumačenja primjenjivanja savršene norme u dekadentnoj realnosti. Izučavajući metodologiju koju su razvili muslimanski pravnici možemo primjetiti tri instrumenta, kako ih je uočio Henry S. Maine izučavajući stare pravne sisteme: fikciju, koncept jednakosti i državno pravo, kako bi premostili razlike između idealnog sistema i stvarnosti kakva jeste.