PEDAGOŠKE IDEJE U CASOPISU „BEHAR“ O ODGOJU NA RANOM UZRASTU I GREŠKAMA U ODGOJNOM DJELOVANJU - Sijamhodžić-Nadarević, Dina (Novi Muallim, 2022)
U provedenom istraživačkom radu korištena je metoda analize sadržaja. Analizom časopisa „Behar“ koji je izlazio u periodu od 1900. do 1911. godine, potvrđeno je da su u časopisu sadržane pedagoške ideje i da su one u skladu sa općeprihvaćenim principima odgojnog djelovanja te da imaju univerzalno, trajno značenje. Potvrđeno je da se najviše javljaju teme vezane za rani odgoj djeteta. Ove pedagoške ideje o odgoju na ranom uzrastu su protkane i vjerskim odgojem. „Behar“ donosi članke i rasprave o obiteljskom odgoju, raspravlja o obiteljskim i društvenim pitanjima. Velika pažnja u „Beharu” posvećena je značaju roditeljstva, a također je mnogo pažnje usmjereno da se ukaže i na pogrešne odgojne postupke roditelja prema djeci.