BOG U NOVOVJEKOVNOJ FILOZOFIJI - Hodžić, Dževad (Novi Muallim, 2022)
Novovjekovna filozofija određena je nastojanjem na dosezanju autonomije samosvijesti. To osamostaljivanje filozofije započelo je s Descartesovim apsolutiziranjem subjekta. Na tom putu novovjekovne filozofije Bog kod većine najznačajnijih zapadnih mislilaca ostaje važnom temom, nekom mjerom stvari, nosećim podlogom vlastitog mišljenja. Pa ipak, u najznačajnijem toku novovjekovne metafizike odvijalo se zapravo u racionaliziranju Boga neko njegovo ‘rastvaranje’, ‘umiranje’, ‘iščezavanje’. U ovom radu se, u najkraćem, podsjeća na osnovni tok tog racionaliziranja Boga u novovjekovnoj metafizici.