MUALLIM - ALHAMIJADO ČASOPIS MUSLIMANSKO-MUALLIMSKO-IMAMSKOG DRUŠTVA - Hasanović, Avdija (Novi Muallim, 2022)
Na inicijativu Džemaludina Čauševića, muallimi osnivaju 1909. godine svoje muallimsko udruženje, a nešto kasnije i čitave ilmijje, koja osniva svoju organizaciju «Džemijjeti- ilmijju». Tako je već na Prvoj redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj 4. augusta 1910. godine, zaključeno da se pokrene javno glasilo Društva pod nazivom Mualim. Časopis Mualim (Učitelj) izlazio je u Sarajevu, kao glasilo Muslimanskog mualimsko-imamskog društva za Bosnu i Hercegovinu, od oktobra 1910. do juna 1913. godine. Odgovorni urednik ovog lista bio je zenički mualim Muhamed Seid Serdarević. Štampan je na bosanskom jeziku, arapskim pismom, s tim što je uz pojedine brojeve imao i priloge štampane latinicom, najčešće na dvije stranice. Izlazio je kao mjesečnik, dosta redovno, sa izuzetkom nekoliko dvobroja, na šesnaest stranica formata knjige. Mualim je zastupao interese imama i mualima, najčešće pišući o njihovom teškom materijalnom položaju i, uopće, nezavidnom statusu i mjestu u društvu. Osnovna zajednička značajka cjelokupnog korpusa časopisa Mualim tokom čitavog njegovog izlaženja je obrada statusnih i religijskih tema.