SARADNJA MEDRESE I PORODICE UČENIKA: (ISKUSTVO BEHRAM-BEGOVE MEDRESE) - Seljubac, Sead (Novi Muallim, 2022)
Izlaganje na seminaru “Pomoć u radu s porodicama”. Organizatori: Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH (VPS) u saradnji sa Centrom za napredne studije (CNS) i Centrom za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU). Subota, 12. decembra 2009. godine. Mjesto održavanja: CLPU. Sažetak Poznato je da svaka škola, pa time i medresa, svojim godišnjim programom rada predviđa saradnju sa roditeljima, ali se u praksi, u najviše slučajeva, to svodi na povremenu komunikaciju iniciranu od strane direktora ili profesora. Najčešće se od roditelja traži da podrže određene aktivnosti koje je škola već osmislila (projekti ili akcije), a za sada je gotovo nezamislivo da u medresama roditelji učestvuju u planiranju i kreiranju sadržaja važnih za odgojno-obrazovni rad ili da budu djelimično uključeni u njihovu realizaciju. Zakonski date mogućnosti, kao što je Savjet/Vijeće roditelja, često se vrlo formalno primjenjuju. U medresama je ovo nova realnost koja još nije našla svoje pravo mjesto i ulogu. Stoga je neophodno, u ovom trenutku, maksimalno razvijati relaciju medresa-roditelji baziranu na otvorenosti i iskrenosti, povjerenju i uvažavanju, kao stalnu komunikaciju u dva smjera. Ovo bi trebala biti inicijativa medrese i ona bi morala sa maksimalnim nivoom ozbiljnosti i odgovornosti, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, težiti ka ostvarenju ciljeva te komunikacije. Svjesni opće situacije u školama, rukovodstvo Behram-begove medrese i njeni profesori, oni u nastavi i oni u odgoju, nastojali su ovaj segment svog rada unaprijediti. Ovaj rad nudi neka iskustva te vrste.