BOŠNJAČKO RAZUMIJEVANJE ISLAMA U XX STOLJEĆU U ODNOSU SPRAM SUVREMENIH TOKOVA ZNANOSTI - Hodžić, Dževad (Novi Muallim, 2022)
Bošnjačko razumijevanje islama u 20. stoljeću kreće se, u prvom redu, u znaku preovlađujuće reformističke orijentacije u muslimanskom svijetu u pogledu na modernu i suvremenu znanost. To razumijevanje moderne znanosti ne uspijeva sagledati dubinu i razmjere epistemološkog, metafizičkog i kulturnog prevrata koji se dogodio u modernom konceptu znanja i znanosti. U bošnjačkom razumijevanju islama u 20. stoljeću u odnosu na modernu i suvremenu znanost sa zakašnjenjem se uviđa njen osvajački, agresivni, industrijski, ideologijsko-kapitalistički, štaviše kolonijalistički karakter koji dovodi do globalne ekološke krize. S još većim zakašnjenjem islamsko mišljenje Bošnjaka odgovara na bioetičke izazove u području molekularne biologije, odnosno u području sve realnijih mogućnosti biotehnološkog raspolaganja životom.