OSNOVNE KARAKTERISTIKE ISLAMSKE EDUKACIJE - Fetić, Elvedin (Novi Muallim, 2022)
U radu se govori o karakteristikama i ciljevima islamske edukacije. Odgoj i obrazovanje su dva međusobno isprepletena pojma koji su u islamu posebno nerazdvojivi. U islamu je nedopustivo usvajanje znanja bez odgojne komponente. Problem odgoja i obrazovanja je prisutan u svim zajednicama, institucijama i tiče se svakog pojedinca i zajednice u cjelini. Islam poklanja veliku pažnju učenju, podučavanju i odgoju, o čemu svjedoče brojni kur’anski ajeti i hadisi. Islamska edukacija posjeduje određene specifičnosti jer je ona proistekla iz Objave. Povijest islamske edukacije počinje sa Objavom, prve riječi su naredba za učenje i čitanje. Muslimani su potaknuti ovim riječima uzimali znanje i od ranijih civilizacija i sve to preradili i utkali u vlastitu civilizaciju. U okviru te civilizacije je i islamska edukacija koja posjeduje vlastite karakteristike i ciljeve. Zato se u ovom radu i daje dužna pažnja osnovnim karakteristikama i ciljevima islamske edukacije.