"LJUTI ME STRATEŠKO ISKORIŠTAVANJE POJMA ISLAM": Intervju s Ianom Almondom - Almond, Ian; Sarajkić, Mirza; Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
U ovom intervjuu Ian Almond, profesor postkolonijalne književnosti na Georgia State University u Atlanti, SAD, govori o svojim istraživanjima reprezentacije islama u zapadnoj misli. Ta istraživanja uključuju šire komparativne opservacije temeljnih islamskih tekstova, s jedne strane, i tokova zapadnoevropske misli o islamu, s druge strane. Pored pozitivnih usporedbi, kao što je ona Derridinog pojma „dekonstrukcije“ i Ibn ‘Arebijevog učenja o Božijim imenima, Almond tretira i negativnu stranu ovog odnosa koji vrvi klišejima, predrasudama i stereotipima. Paradoks je da se linija orijentalističke misli nastavlja i kod pojedinih postmodernih autora (Foucault, Baudrillard, Žižek...), koji, iako u svojim radovima pokušavaju raskrinkati mehanizme moći, pišu o islamu iz eurocentričke perspketive koristeći orijentalistički vokabular, koji manipulira pojmom islama.