DŽAMIJE NA PODRUČJU MEDŽLISA IZ-e ZVORNIK PRIJE AGRESIJE NA BiH I DANAS - Mehmedović-Mulalić, Medina (Novi Muallim, 2022)
Područje opštine Zvornik je naseljeno od najstarijih vremena. O tome svjedoče razni ostaci materijalne kulture. Prirodni i klimatski uslovi pružali su brojne pogodnosti za život ljudi na ovom prostoru: na jednoj strani otvorena plodna nizija, na drugoj planine bogate šumom, rudom i divljači, a na trećem bistra i snažna rijeka Drina, bogata ribom i pogodna za plovidbu. Osmanlije su zauzele Zvornik 1460. god., a od 1463. godine Zvornik je bio sjedište Zvorničkog sandžaka. Od tog perioda na ovom području prisutni su muslimani i materijalni tragovi njihove kulture: džamije, mektebi, mesdžidi, tekije i turbeta. Ovaj rad istražuje historijat tih građevina na području Medžlisa IZ Zvornik (u daljnjem tekstu MIZ Zvornik), njihovu sudbinu prije i poslije rata. Rad može biti od koristi onima koje zanima kakav je i koliko je prisutan povratak i vjerski život poslije rata na područu manjeg bh. entiteta.