MUSLIMAN SE BOGATI ZNANJEM: PISANA PRIPREMA ZA ČAS ISLAMSKE VJERONAUKE - Muratović, Asidin (Novi Muallim, 2022)
Nastavna priprema je pisana za obradu novog gradiva iz teme ahlak i nastavne jedinke „Musliman se bogati znanjem“. Autor pripreme je nastojao napraviti što više kraćih aktivnosti kako bi duže vrijeme zadržao pažnju učenika i kako bi učenje novih sadržaja bilo interesantnije. Nastavni sat je osmišljen tako da učenici usvajaju nove nastavne sadržaje u jednom opuštenom ambijentu uz igru, pjesmu, rad u grupi, animirani film i druge zanimljive aktivnosti. Na nastavnom satu je maksimalno zastupljena interakcija svih subjekata nastave, a ona ima za cilj da kod učenika razvije kritičko mišljenje, kulturu dijaloga, te osjećaj vrednovanja uspjeha kako vlastitog, tako i vrednovanja uspjeha drugih. Različiti zadaci na nastavnom listu za zadaću treba da omoguće napredovanje svakog učenika - što je zahtjev savremene nastave i učenja. Upotrebom različitih demonstracija autor je ostvario korelaciju sa drugim nastavnim predmetima. Npr. ilustracije na kuverti koju će dobiti grupa „Pisci“ će napraviti korelaciju sa bosanskim jezikom i promovisati neke poznate bosanskohercegovačke pjesnike i književnike. Posljednja aktivnost na ovom času je gledanje crtanog filma koji će djecu odmoriti od rada i ponuditi zaključak ovog sata - da je znanje neophodno za uspjeh.