MUSLIMANSKA OSNOVNA I VIŠA DJEVOJAČKA ŠKOLA SA PRODUŽENIM TEČAJEM (1894 - 1925): PRILOG HISTORIJI MUSLIMANSKOG ŠKOLSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI - Kujović, Mina (Novi Muallim, 2022)
U periodu austrougarske uprave školovanje muslimanske djece, naročito ženske, bilo je opterećeno brojnim problemima. U skladu sa tradicijom bosanskohercegovački muslimani nisu dozvoljavali da djevojčice i djevojke pohađaju mješovite građanske škole, pa je ženski dio populacije zbog toga bio u neravnopravnom položaju kad je obrazovanje u pitanju. U prilogu je na temelju arhivskih izvora dat prikaz osnivanja i djelovanja Muslimanske osnovne i više djevojačke škole u Sarajevu i trogodišnjeg produžnog tečaja za obrazovanje učiteljica Muslimanki za rad u ženskim mektebima i muslimanskim ženskim školama.