SISTEM ISLAMSKOG OBRAZOVANJA - KOJI I KAKAV (II)? - Karić, Enes (Novi Muallim, 2009)
U islamskim informativnim novinama Preporod 1998. godine, prof. dr. Enes Karić objavio je u dva nastavka tekst pod nazivom Sistem islamskog obrazovanja – koji i kakav?. U ovom broju Novog Muallima, donosimo drugi dio tog tekst koji tretira visoko obrazovanje unutar islamske zajednice. Autor se bavi tada aktuelnom problematikom sistemskog uređenja visokog obrazovanja unutar IZ-e BiH, analizirajući podatke iz Izvještaja Rijaseta IZ u BiH iz te godine. U tekstu autor iznosi i nekoliko prijedloga koji su trebali pomoći na podizanju kvaliteta sistemskog uređenja svih visokoobrazovnih institucija kojima je IZ u BiH osnivač, te osvrt na prvu visokoobrazovnu instituciju Islamske zajednice VIŠT, koja je djelovala od 1935. do 1945. godine.