KRITIKA IDEOLOGIJA U BUSULADŽIĆEVOM MIŠLJENJU - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2022)
U ovom radu smo se bavili mišljenjem Mustafe Busuladžića kroz njegovu kritiku totalitarnih ideologija. Naime, ovaj je autor jedan od rijetkih koji se ovim fenomenom seriozno bavio, te je predstavljao najautentičnijeg kritičara ideologija kod nas. Kao odgovor na socijalno pitanje on je ponudio intelektualni novum «islamski socijalizam», koji je predstavio kao alternativu neuspjelim zapadnjačkim obrascima rješavanja socijalnog problema kao što su fašizam i komunizam. On smatra da su sve ove ideologije neuspjele jer zapostavljaju cjelinu ljudskih potreba tj. zadržavaju se na vještinama varenja i hranjenja. Ove koncepcije negiraju one vrijednosti prema kojim čovjek jeste to što jeste - vjeru, moral, kulturu, umjetnost.