DJECA PALESTINE U SVJETLU KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA - Khan, Elma (Novi Muallim, 2022)
Ujedinjeni narodi donijeli su brojne deklaracije i konvencije o ljudskim pravima, pravima djeteta itd. Ovaj rad tretira Konvenciju o pravima djeteta u odnosu na djecu Palestine. Rad se fokusira samo na dva osnovna prava, a to su pravo na život i pravo na slobodu svakog djeteta. Iz izvještaja i studija međunarodnih humanitarnih organizacija, posebno „Defence for Children Internatinoal Palestine Section“, vidi se nemogućnost palestinske djece da ostvare fundamentalna prava, kao što su pravo na život i pravo na slobodu. Izraelska armija sistematski i organizirano ubija palestinsku djecu, odvodi ih u vojne zatvore gdje im se sudi po vojnim zakonima Izraela. Izrael je zemlja članica Ujedinjenih naroda, potpisnica svih deklaracija i konvencija tretiranih u ovom radu, a broj ubijene, uhapšene, zlostavljane djece od strane izraelske vojske je stravičan.