KUR'ANSKO POGLAVLJE EN-NASR (POMOĆ): PISANA PRIPREMA ZA ČAS ISLAMSKE VJERONAUKE - Dedić, Samir (Novi Muallim, 2022)
Pisana priprema „Kur’ansko poglavlje En-Nasr“ je sastavni dio multimedijalne pripreme pod istim nazivom. Ona je kao takva primjenjiva na dva načina: a) da se kao sastavni dio multimedijalne pripreme iskoristi u svome potpunome učinku uz neophodna multimedijalna pomagala - prijenosni računar i video-projektor, ili b) da se u potpunosti prilagodi tradicionalnom prezentovanju nastavnog sadržaja uz udžbenik i (barem) CD-player! Priprema je nastala kao prilog na konkurs za najbolju pripremu iz islamske vjeronauke koji je raspisalo Udruženje vjeroučitelja Kantona Sarajevo. U integralnom obliku (kao kompletan instalacijski program - exe aplikacija) ova se priprema može preuzeti na web stranici www.vjeroucitelji.ba, u rubrici Pripreme (za 4. razred) pod nazivom Multimedijalna priprema - Sura Nasr. Prema mišljenju autora, obrada kur'anskih poglavlja je i najpogodnija za multimedijalni prikaz jer ona u osnovi zahtijeva grafički prikaz na kojem su različitim bojama istaknuta dupla slova (tešdidi) na koje se mora obratiti pažnja i kod osnovnog tedžvida koji se nudi osnovnoškolcima. Zatim, audio zapis je nezaobilazan prijenos informacije kod usvajanja kur'anske poruke. Osim toga, često je i video ili neki flash-format dobrodošao kako bi se barem djelimično, u sadašnje vrijeme i prostor, pokušala prenijeti neka (mnogo ranije objavljena) kur'anska poruka, ili ponuditi učenicima neka kviz-igrica kako bi rađe i slađe usvojili izvjesnu novu informaciju. Stoga, autor smatra da je kao urnek na koji se način (ili bolje - jedan od načina) sve pobrojano može prenijeti najmlađim uzrastima, potrebno pregledati i spomenutu multimedijalnu pripremu!