ISLAMSKA VJERONAUKA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KOTARSKOG VAKUFSKO-MEARIFSKOG POVJERENSTVA U BUGOJNU IZMEĐU DVA RATA - Duranović, Elvir (Novi Muallim, 2022)
Prema Štatutu za autonomnu upravu islamskih vjerskih i vakufsko-mearifskih poslova u Bosni i Hercegovini iz 1909. godine, predviđeno je da brigu o organizaciji vjersko-prosvjetnih aktivnosti na području kotara vodi vakufsko-mearifsko povjerenstvo. Ova odluka potvrđena je Ustavima IZ iz 1930. i 1936. godine. Jedna od aktivnosti Povjerenstva bila je briga o izvođenju nastave islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama. Na području bugojanskog povjerenstva između dva rata postojale su osnovne škole u: Donjem Vakufu, Bugojnu, Gornjem Vakufu, Kupresu, Dobrošinu, Pruscu, Čipuljiću, Kandiji, Odžaku i Gračanici, te građanska škola u Bugojnu. Islamsku vjeronauku u osnovnim i srednjim školama, prema predviđenom nastavnom planu i programu, predavali su najbolji vjeroučitelji. Do Druge vjersko-prosvjetne ankete 1920. i 1921. godine, nastava islamske vjeronauke u školama bila je na niskom nivou. Nakon Ankete, provedene su reforme koje su utjecale na poboljšanje kvaliteta nastave.