ISLAM U EVROPI: UTVRĐIVANJE I OBNOVA - Nielsen, Jorgen S.; Hasanspahić, Amila (Novi Muallim, 2008)
Predavanje je održano u suorganizaciji Centra za napredne studije i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 24. juna 2008. godine. Prvobitno je ovaj govor prezentiran kao inauguralni govor na autorovoj matičnoj instituciji 8. februara 2008. godine Prijevod: Amila Hasanspahić