OSVAJANJE SLOBODE - Ivanković, Željko (Novi Muallim, 2022)
Hans Küng (1928.) je u naslovnim sintagmama svojih dosada dviju objavljenih autobiografskih knjiga (Izborena sloboda; Osporavana istina), osobito u imenicama sloboda i istina izrekao vlastiti intelektualni i moralni credo, granice svijeta u kojemu živi i za koji se, kao za prostor vlastitog integriteta, bori. Prva je knjiga tih sjećanja, o kojoj je ovdje riječ, određena svjedočenjem o slobodi: razumijevanju slobode, njezinim izvorima i njezinim granicama. O slobodi kao zadanoj mjeri ljudskosti, njezinoj zadanosti i trajnoj zadaći njezinog dosezanja. O osvajanju slobode kao jednom od temeljnih životnih smislova. Ovi memoari u svojoj temeljnoj potki imaju trajan sukob slobode jedne snažne individualnosti (Švicarca – demokrata), s institucionalnim ili s onim i onima koji dolaze iz drugih i drukčijih, rigidnijih društvenih ambijenata. To je dijalektički sukob, dramski sukob, poželjan i potreban dinamici življenja, čak i onda kad on postaje ozbiljno zaoštren ideološki sukob mentalno i moralno nepomirljivih entiteta. (Hans Küng: Izborena sloboda: Sjećanja., Ex libris, Rijeka – Synopsis, Sarajevo, 2009., s njemačkog preveli Željko Ivanković i Roman Ivanković)